Loading...

Blog

Hoe vul ik een aanrijdingsformulier in?

Wanneer u betrokken bent bij een verkeersongeval, dient er een aanrijdingsformulier ingevuld moet worden. Zowel degene die het ongeval heeft veroorzaakt als het slachtoffer moet dergelijk formulier invullen.

Een goed ingevuld gemeenschappelijk aanrijdingsformulier schept namelijk duidelijkheid over de omstandigheden van het ongeval en zorgt voor een snelle regeling van de schade.

01.01.2019

Vind ons
op sociale media

Hoe vul ik een aanrijdingsformulier in?

Tips voor het invullen van een aanrijdingsformulier

1. Vul de standaard gegevens op voorhand in.

Uw eigen gegevens zoals uw naam en uw adres en die van uw wagen en uw makelaar kan u perfect op voorhand invullen. De meeste mensen zijn erg onder de indruk na een ongeval, zelfs als er bijna geen schade is. Op voorhand uw gegevens invullen bespaart u veel stress op het moment zelf.

2. Vul alle kolommen in en wees volledig.

Dit bespaart u mogelijke, latere discussies. Vul bij de plaats van het ongeval dan ook niet enkel de stad of dorp in, maar ook de straatnaam en zo mogelijk een huisnummer of kruispunt.

3. Maak zeker gebruik van de rubriek ‘opmerkingen‘.

Als u het niet eens bent met de versie van de andere bestuurder, leg dit dan kort bij uw opmerkingen uit. Wanneer u de versie van de andere bestuurder niet betwist in uw opmerkingen, mag men er in sommige gevallen vanuit gaan dat u akkoord gaat met deze versie. Wees hiermee dus erg voorzichtig.

4. De situatieschets is vaak van doorslaggevend belang.

Probeer de rijbaan en de wagens in hun juiste verhoudingen te tekenen, geef uw rijrichting aan, teken uw pinklicht als u deze op had staan, teken de plaats van eventuele getuigen en besteed aandacht aan de exacte plaats van de voertuigen op het moment van de aanrijding. Duid ook wegmarkeringen en/of verkeersborden aan. Wees zo volledig mogelijk!

5. Spreek eventuele getuigen van het ongeval aan.

Noteer hun gegevens (naam, adres en telefoonnummer) op het formulier. Bij eventuele latere discussie kan een getuige uw versie beamen. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat hij/ zij op het aanrijdingsformulier wordt vermeld. Zo niet is de kans groot dat de getuigenis als niet bewijskrachtig wordt aanzien.

6. Bel de politie wanneer de andere bestuurder niet wil meewerken.

Als de andere bestuurder een heel ander verhaal vertelt of als hij/zij dronken is, belt u de politie. Deze stelt dan een proces-verbaal op in plaats van het aanrijdingsformulier. Teken in ieder geval nooit een formulier, indien u niet akkoord bent met de uiteenzetting hierop. U kan hiertoe nooit worden verplicht. Heeft u hulp nodig bij het invullen van het aanrijdingsformulier of zit u met vragen? Bel gerust uw makelaar, deze kan u met raad en daad bijstaan.

Wat als het aanrijdingsformulier niet correct is ingevuld?

Verzekeringsmaatschappijen zullen op basis van het aanrijdingsformulier steeds proberen de schade te regelen. Vaak rijzen er echter vragen of discussie wanneer het aanrijdingsformulier niet volledig of foutief werd ingevuld. In dat geval wordt vaak een advocaat onder de arm genomen om standpunt in te nemen over de haalbaarheid van de vordering. 

                        Evelien Meyvis

Laat ons samen werken
aan uw zaak

Lexa Law